„MARSYLSKIE ZŁOTO”

Prowansja to rozpalająca krew w żyłach, pachnąca ziołami, tonąca w morzu lawendy kraina, położona w południowo-wschodniej Francji, nad Morzem Śródziemnym również słynąca z produkcji mydła marsylskiego.

Francja to jeden z głównych dostawców mydła marsylskiego, w całości produkowanego z olejów roślinnych. Mydło marsylskie składa się w 72 % z olejów roślinnych. Wytwarzane jest metoda tradycyjną, ogrzewane w dużych kotłach, nastepnie wlewane do form potem ciętych na plastry i odstawione do całkowitego stwardnienia. Cały proces może trwać nawet do miesiąca.

Początkowo mydło robiono z oliwy z oliwek, wody morskiej i sody. Dopiero później wzbogacono o inne oleje naturalne. Receptura mydła marsylskiego była tak szczególna, że ówczesny władca francuzki Ludwik XIV, wprowadził regulacje dotyczące produkcji mydła a także zastrzegł nazwę, „Savon de Marseille”.

Obecnie istnieją dwie główne odmiany mydła marsyslkiego, o zielonkawym odcieniu wykonane z oliwy z oliwek i białym wykonanym z oleju palmowego lub kokosowego.

Polecane jest do wszystkich rodzajów skóry a szczególnie dla skóry suchej i bardzo suchej, wrażliwej, skłonnej do łuszczenia się i podrażnień oraz podatnej na alergie.

Mydło marsylskie działa regenerująco, bakteriobójczo, nie uczula, co czyni je idealnym dla delikatnej i wrażliwej skóry dzieci i alergików. Polecane jest do mycia twarzy i higieny intymnej. Mydło z Prowansji pozostawia na skórze warstwę ochronną, który zapewnia optymalne natłuszczenie i nawilżenie skóry. Mydło nie zawiera sztucznych barwników ani substancji zapachowych jest w 100% biodegradowalne.

Dodatkowo mydło marsylskie jest idealnym środkiem piorącym doskonale odplamia zabrudzone miejsca na męskich koszulach, bluzkach, sukienkach (kołnierz, mankiety).

Używacie mydla marsylskiego?

28_full

assorted marius-fabre-4 savon-marseile-extra-pur Soap

CAM01131 1 2 (12) 2 (13)